Aby spełnić rygorystyczne normy higieny w punktach gastronomicznych, stosuje się różnego rodzaju preparaty chemiczne, które czyszczą oraz dezynfekują miejsce pracy  i przygotowywania żywności. Środki stosowane w nich pomagają w usunięciu nie tylko brudu, ale tez niepożądanych zarazków lub przepchaniu niedrożnej instalacji.

Preparaty stosowane w celach dezynfekcji punktów gastronomii

wydajne środki czystości dla gastronomiiAby utrzymać powierzchnie gastronomiczne w nienagannym porządku, potrzebna jest do tego specjalna chemia. Należą do niej między innymi preparaty udrażniające do rur. Między innymi stosowane są środku w żelu dzięki którym można w szybki sposób odetkać zlewozmywak lub studzienkę kanalizacyjną. Wydajne środki czystości dla gastronomii, to też płyny do mycia blatów kuchennych lub stolików restauracyjnych. Dzięki nim usuniemy ciężkie i zaschnięte zabrudzenia np. kurz, olej czy stare i trudne do usunięcia resztki przygotowywanego posiłku. Ważnym elementem w pracy gastronomicznej jest też dobre odkażanie rąk. Preparaty do dezynfekcji niszczą wszelkie drobnoustroje bytujące na rękach oraz wewnątrz naskórka. Punkty gastronomiczne muszą tez dbać o wygląd i stan naczyń, na których podają produkty i zamówienia. Aby były czyste i błyszczące, używa się wysokiej jakości płynów do nabłyszczania w zmywarkach. Pozwalają one na umycie i nabłyszczenie wielu naczyń jednocześnie.

W trakcie intensywnego użytkowania, piecie oraz piekarniki w restauracjach i punktach gastronomicznych  wymagają bardzo dobrych preparatów czyszczących. Dzięki nim przypalone potrawy oraz przywierające zanieczyszczenia można szybko usunąć, a cenny czas wykorzystać na pracę i przygotowanie potraw. Chemia gastronomiczna, przeznaczona do czyszczenia jest wysoko stężona i ulega biodegradacji.

Kategorie: Usługi