Zdrowy tryb życia to nie tylko wysiłek fizyczny, ale również odpowiednia, zbilansowana dieta. Warto przygotowywać pewne elementy posiłków w domu, by być pewnym co w sobie zawierają i czy są zdrowe. I wcale nie potrzebujemy do tego żadnych specjalistycznych narzędzi. Można np. przygotowywać domowy jogurt, do którego potrzebujemy tylko mleko i żywe kultury bakterii. No i oczywiście garnek.

Kultury bakterii są łatwo dostępne

kultury bakterii do jogurtówWiększość chce by produkty przez nich spożywane np. jogurty były smaczne, ale jednocześnie zdrowe i oczywiście żeby były też niskokaloryczne i zawierały mało tłuszczu, a robiąc własny jogurt w domu może się to udać. I to właściwie bez większych problemów i komplikacji. Podstawą takiego jogurtu jest mleko. Trzeba się jeszcze zaopatrzyć w żywe kultury bakterii, które choć przez swoją nazwę mogą się czymś dziwnym, są jak najbardziej naturalnym i zdrowym składnikiem potrzebnym do produkcji jogurtów. Na szczęście wspomniane wcześniej kultury bakterii do jogurtów nie są trudne do znalezienia i kupienia, szczególnie jeżeli poszukamy ich w Internecie. Sklepów oferujących stacjonarnie kultury bakterii nie jest bardzo dużo, jednak można je czasami znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Kultury bakterii przeznaczone są nie tylko do wytwarzania jogurtów. Na rynku dostępne są też odpowiednie kultury bakterii do przygotowania na przykład pysznego kefiru.

Jogurt przygotowany w domu jest nie tylko zdrowy ale i bardzo smaczny. Można dodawać do niego dowolne składniki i przygotowywać go według własnych preferencji. Co ważne, opakowania z żywymi kulturami bakterii można przechowywać w lodówce nawet przez okres 12 miesięcy dlatego zawsze warto mieć ich zapas, na moment kiedy najdzie nas ochota na coś sycącego i pysznego.