Każdy kto kiedykolwiek wyrabiał ciasto na drożdżach wie, ile trzeba czekać aż ono wyrośnie. W przepisach piszą zazwyczaj o godzinie, choć często im dłużej wyrasta tym lepiej. Nie zawsze jednak mamy tyle czasu, by czekać tak długo, z pewnością nie mają ich też profesjonalne piekarnie.

Komora garownicza do wypieków drożdżowych

komory garowniczeJak zatem profesjonaliści rozwiązują problem z oczekiwaniem na wyrastanie ciasta? Stawiają na nowości w branży piekarniczej. Jedną z nich są komory garownicze. Czym jest taka komora? Wizualnie wygląda jak piec do bułek. Nie jest zbyt duża, ma formę prostokąta. Ma wiele miejsca na blachy z ciastem i pieczywem, a przeszklone drzwi ułatwiają kontrolę całego procesu. Głównym zadaniem komory jest zapewnienie temperatury na tyle wysokiej, by ciasto szybko wyrosło, ale nie zbyt wysokiej, bo mogłaby ona ,,zabić” drożdże (wtedy ciasto nie wyrośnie, bo drożdże są nieaktywne). Liczy się także wilgotność powietrza (nie powinna być za duża, choć przy zbyt małej ciasto będzie suche), jak i jego cyrkulacja (tak by ciepło się równomiernie rozkładało i zapewniało równomierny wzrost wypieków). Nowoczesne komory garownicze mają wiele praktycznych udogodnień. Wśród nich warto wyróżnić możliwość zatrzymania fermentacji i jej wznowienie, automatyczne zapisywanie ustawień dotyczących wyrastania poszczególnych wypieków. Warto kupić taką komorę, która ma kółeczka na spodzie, dzięki czemu łatwo ją przestawić z miejsca na miejsce.

Podsumowując, komora garownicza to coś, co powinno znaleźć się wszędzie tam, gdzie wypiekane jest ciasto drożdżowe. Zarówno w piekarni, jak i w cukierni sprawdzą się one rewelacyjnie. Dzięki nim, ciasto będzie rosło szybciej i będzie smaczniejsze. Dobrze jest znać nowości na rynku urządzeń, takie jak komory.

Kategorie: Usługi