Istnieje bardzo szeroka grupa nawozów mineralnych, które wspomagają rośliny w rozwoju. W dzisiejszych czasach tak naprawdę rolnictwo bez nawozu nie istnieje. Jednak najważniejsze jest, aby nawóz był odpowiednio dobrany do rośliny.
Czym są nawozy azotowe?
Nawozy azotowe zawierają główny składnik pokarmowy roślin – azot. Najlepiej jeśli rośliny dostaną w nawozie formę bezpośrednio przyswajalną. Jednak zdarza się, że nawóz zawiera azot, który dla roślin staje się przyswajalny dopiero po przemianach, które zajdą w glebie. Nawozy azotowe mają za zadanie zwiększać efektywność upraw roślin. Dzięki stosowaniu nawozów, zwiększa się część zielona roślin. Nawozy w swoim składzie zawierają również pierwiastki, których w glebie jest niewiele. Dzięki temu roślina ma skąd pobrać potrzebne do wzrostu i rozwoju substancje. Niestety przy niedoborze azotu rośliny słabo krzewią, a ich liście opadają. Ilość azotu wpływa na jakość plonu – im go mniej, tym plony mają słabsze łodygi i skraca się okres ich wegetacji. Dlatego nawożenie azotem należy wykonywać w każdym roku. Niestety nawozy mogą mieć w swoim składzie różne formy azotu. Jedne z nich są lepiej przyswajalne, a inne mniej. Pamiętajmy o tym, że z nawozami azotowymi zawsze należy ostrożnie postępować. Wszystko dlatego, że ich niewłaściwa ilość potrafi np. wpłynąć na słodycz buraków, czy ilość tłuszczu w słoneczniku lub rzepaku. Mówi się, że nawóz azotowy najlepiej sprawdzi się w przypadku roślin ozdobnych, a także owocowe. Stosowanie do roślin owocowych powinno odbyć się w odpowiednim czasie.
Nie musimy bać się nawozów. Bez nich nasze rośliny nie będą rozwijały się prawidłowo. Jednak pamiętajmy o tym, że jak by nie patrzeć, jest to środek chemiczny. Wobec tego może wpływać na właściwości niektórych roślin.