Nowoczesna kuchnia wymaga poświęceń i kładzie nacisk na styl podawanego dania. To właśnie ostatnio wygląd jedzenia robi kluczową rolę. Nie ma co się dziwić, bo w końcu wpływa on na to, czy mamy apetyt na dane jedzenie, czy też nie. Przykładem nowatorskich pomysłów podawania posiłków w restauracjach są kompozycje z użyciem kwiatów na talerzu.

Kompozycje z kwiatami jadalnymi – przykłady

kwiaty jadalnePrzykładów ułożenia kwiatów na talerzu jest bardzo dużo. Zacznijmy od tego, że wszystko zależy od rodzaju dania. Jeśli mamy do czynienia z pięknymi, wiosennymi sałatkami, które są zdobione przez kwiaty jadalne, to najlepszym pomysłem będzie ułożenie tej sałatki w kopiec. Kwiaty, które są śliczne i kolorowe można na nim ułożyć tak, by powstała prawdziwa wyspa kwiatowa. Jak myślicie, czy takie danie może się okazać smaczne? Jeśli kwiaty jadalne mają być elementem dania obiadowego, w którym jest mięso, mam tutaj dwa pomysły. Można wykorzystać do tego celu bratki jadalne. Najpierw nakładamy ziemniaki, mięso i surówkę, a zaraz obok tego w jednej linii bratki. Posypujemy całość pietruszką. Danie wówczas nabiera kolorów i apetyt rośnie. Innym sposobem jest posypanie dania drobniejszymi kwiatkami w sposób niesymetryczny. A co, jeśli chodzi o zupy? Tutaj również można wykorzystać kwiaty jadalne. Szczególnie dobrze wyglądają do zup – kremów. Wystarczy jeden kwiatek w zupie plus listek mięty i mamy prawdziwe arcydzieło kulinarne!

Powyżej podano tylko nieliczne przykłady tego, w jaki sposób można układać kwiaty jadalne na talerzu. Każdy, kto interesuje się gotowaniem i sztuką podawania dań może samodzielnie to zrobić w domu. Więcej inspiracji znajduje się w internecie. Warto jest zajrzeć, aby móc w przyszłości zaskoczyć swoich gości niezwykłym daniem z kwiatami jadalnymi.

Kategorie: Dieta