Bardzo ważnym etapem podczas produkcji żywności jest jej zapakowanie. To, w co zostanie zapakowana żywność, będzie miało wpłyną jej trwałość i okres przydatności dom pożycia. Dodatkowo, wybrany rodzaj opakowania powinien być bezpieczny dla żywności.

Zalety folii do maszyny rolowej

folie do maszyn rolowychTo, w co zostanie zapakowana żywność, może mieć bardzo duży wpływ na jej trwałość. Z tego też względu obecnie do pakowania żywności używa się folii wyprodukowanej z tworzyw sztucznych, takich jak folie do maszyn rolowych. Są to wielowarstwowe folie, wyprodukowane z kilku warstw tworzywa PET lub PE, które ma potwierdzony wieloletnimi badaniami neutralny wpływ na produkty spożywcze. Folia ta, zgodnie z nazwą, jest dostosowana do pakowania na maszynach rolowych. Maszyny te są coraz częściej używane, gdyż w związku z automatyzacją produkcji również etap pakowania produktów odbywa się już maszynowo. Maszyny rolowe są w stanie pakować produkty odpowiednio zgrzewając folię, tworząc w ten sposób wytrzymałe i solidne opakowanie. Rodzaj folii do tych maszyn powinien być dostosowany do rodzaju produktu, który ma być w nią zapakowany. Jasnym jest więc, że te najsolidniejsze, wielowarstwowe folie do maszyn rolowych są przeznaczone dla najbardziej wrażliwych produktów spożywczych, takich jak na przykład wędliny czy też mięsa. Jeżeli produkt ma już swoje opakowanie, folia do maszyny rolowej może być znacznie cieńsza. Maszyny rolowe są w stanie pakować produkty spożywcze tak skutecznie, że pod powierzchnią folii nie ma warunków do rozwoju bakterii, które są głównym powodem psucia się żywności.

Produkcja żywności dzieli się na kilka etapów, z których najistotniejszy jest chyba etap pakowania. Wynika to z tego, że rodzaj opakowania będzie miał ogromny wpływ na trwałość danego produktu. Obecnie większość produktów jest pakowana automatycznie, przy pomocy maszyn.